KEUKENAPOTHEEK

Voedingstherapie als medicijn

persoonlijk voedingsadvies en aanpassen van je voeding is de eerste stap die bijdraagt aan herstel. Het woord apotheek komt uit het Grieks en betekend letterlijk bergplaats. Het was vroeger een ruimte in een klooster waar geneeskrachtige kruiden werd bewaard. Onze keuken vormt onze huisapotheek. Aandacht aan onze voeding, de juiste voedingskeuzes en voedselbereidingen zijn essentieel voor onze gezondheid.

VOEDING ALS MEDICIJN: Voedingstherapie.

Wat voeding teweeg brengt in je lichaam is mede afhankelijk van de thermische waarde van voeding; voeding kan verwarmend, verkoelend of neutraal zijn, kan je energie naar buiten brengen of juist naar binnen.  Ook alle verschillende smaken doen iets onze energie en zijn van invloed op onze vertering; het zuur van een citroen bijvoorbeeld zet de verteringssappen aan waardoor vlees of vis, granen of peulvruchten makkelijker kunnen worden verteerd.

Vanuit de visie vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM) ben je niet wat je eet, maar hoe je verteert....

Je kunt algemeen een aantal voedingsadviezen vanuit de TCM inzetten en gebruiken,. Voedings adviezen die aansluiten bij het seizoen en je constitutie. Echter Voedingstherapie gaat over aansluiten bij jouw klachtenpatroon en disbalans.

 

"Heb je één klacht, dan zijn meerdere vormen van therapie mogelijk; heb je meerdere klachten, dan is één vorm van therapie geschikt en dat is voedingstherapie" 

Bovenstaande is een vrije vertaling van wat er in de oude klassieke boeken over TCM geschreven staat.

Voedingstherapie is geen dieet. Het advies wordt gebaseerd op een Chinese diagnose die gesteld wordt na een uitgebreid vraaggesprek en de pols- en tongdiagnostiek. De voedingsadviezen zijn afgestemd en aangepast op jouw persoonlijke situatie en daarom goed toepasbaar.

 

DUURZAAMHEID 

De inzichten vanuit de TCM over het belang van voeding en de juiste voedingskeuzes  zijn eeuwenoud en sluiten volledig aan bij de behoefte van duurzaam voedselgebruik.
Vanwege de energetische principes wordt eten in harmomie met het seizoen (volgens de elementen) en eten van lokale producten uit je eigen regio/land, als vanzelfsprekend geacht.

Meer weten over voedingsleer vanuit de TCM en de vijf element? Klik hier>>>> voor een reader over vitaliteit en voeding.