
Een blog over Mari die de dag plukt en een lekker recept voor ‘gezonde’ natuurlijke chocoladecake.
Het thema van de boekenweek dit jaar is Natuur! Het boek Mari Plukt de dag van Mari Maris ligt al een aantal weken in mijn keuken. Een enorm dikke pil vol prachtige vegetarische recepten omlijst met persoonlijke verhalen van Mari, eet-weetjes en informatie over het zaaien en kweken van groenten in eigen tuin.
Vanuit de traditionele Chinese voedingsleer zijn het met het seizoen mee eten en eten wat je eigen leefomgeving biedt, twee basisregels. Het boek van Mari maakt het volgen van deze principes tot een feestje; Mari inspireert om te eten wat moeder natuur je in het seizoen biedt.
Het kweken van groenten in eigen tuin lijkt ook dit jaar weer actueel te worden en iedereen die de groentetuintjes van de bekende grootgrutter spaart, zou zichzelf dit boek cadeau moeten doen
Bij het lezen van een fijn boek hoort wat bij betreft ook een pot thee en wat lekkers. Hieronder een recept van een heerlijke cake, niet vanuit het boek van Mari weliswaar, maar vanuit een vrije improvisatie op de zondagavond. Best goed gelukt mag ik zeggen! Natuurlijk gezoet en zonder gluten!
- 150 gram amandelmeel
- 50 gram kokosmeel
- 4 eieren
- 200 gram roomboter
- 100 gram medjool dadels en 50 gram rozijnen in kleine stukjes gehakt in de keukenmachine.
- 2 theelepels backingsoda
- Een scheutje diksap
- 30 gram cacaopoeder
Klop de eieren luchtig tot schuim en voeg de gehakte dadels en rozijnen toe. Verwarm de boter totdat het net gaat smelten, laat niet te warm worden, en voeg dit bij het eiermengsel. Mix het geheel goed door elkaar. Doe het kokos-, amandelmeel en cacaopoeder erbij en mix verder tot een beslag. Je kunt er eventueel een scheutje diksap toevoegen en/of wat water om het cakemengsel wat smeuïger te maken.
Bak de cake ongeveer 60 minuten in een oven van 165 graden. Maar laat vooral je zintuigen het werk doen om te checken wanneer de cake gaar is.
Eet smakelijk!
Jeanine Kouijzer,
Acupuncturist en voedingstherapeut.
Jeanine Kouijzer