
In de tuin kan ik het duidelijk zien. Het wordt lente en ik zie het groen uit de zwarte aarde komen. Na de verwarring van vorige week, beginnen de bomen en struiken voorzichtig uit te lopen.
Met de lente in het vizier is het van belang dat we een aantal aanpassingen in ons dieet doen. Na de winter hebben we vitale voeding nodig met een wat meer reinigende werking. Net zoals we misschien in het voorjaar de behoefte hebben om ons huis te gaan opruimen, heeft ons lijf in het voorjaar ook reiniging nodig. De energie gaat voelbaar in ons lijf weer meer stromen, de lente in ons begint kriebelen en vitaal en lichter en eerder reinigende voeding helpt ons lichaam weer op gang te komen zonder meteen aan een detox te beginnen
Één van de dingen die ik in deze tijd in mijn praktijk adviseer is het eten van een dagelijkse portie kiemen. Vanuit de Chinese geneeswijze eet je wat passend is bij het jaargetijde…. Heel logisch want in die voeding zitten nou net de voedingsstoffen die ons lichaam dan goed kan gebruiken. Kiemen bevatten enorm veel essentiële stoffen die de aanmaak, herstel en groei van cellen ondersteunen, onze weerstand helpen en onze vertering van voeding makkelijker maken.
Kiemen kun je kant en klaar in de winkel kopen, maar zelf kiemen is veel leuker en heel erg eenvoudig.
Kiemen zijn heerlijk in de soep, als beleg op brood of als extra bij de warme maaltijd!
Wat heb je nodig:
- 1 jampot
- 1 gaasje en een elastiekje of een speciaal kiempotje
- 1-2 eetlepels kiemzaad (ik koop deze bij een biologische winkel)
Hoe werkt het:
- Dag 1: spoel het zaad en laat in water 6 uur weken.
- Dag 2: Spoel en zet het potje op zijn kop op een glas of in een bakje donker weg in een kast. Het overtollige water kan zo uitlekken en door het gebrek aan licht kiemen de zaadjes goed.
- Dag 3-6: Herhaal twee keer per dag het spoelen. Na 5-6 dagen heb je je kiemen. Spoel voor de laatste keer en laat ze uitlekken in een schaal gewoon weer op het aanrecht. De kiemen kleuren nu iets groen.
- Bewaar de kiemen afgedekt in de koelkast.
Eet smakelijk!
Jeanine Kouijzer,
Acupuncturist en voedingsdeskundige