
Vegan Linzen paté
Iedereen moet altijd mee kunnen eten.....ongeacht dieet....en zo heb ik zaterdag voor twintig man veganistisch gekookt.
Het koken zonder dierlijke producten was een creatieve uitdaging waar ik en alle eet gasten, voldaan op terug kijken. De “beperking” zorgde voor nieuwe ideeën en ontdekking van andere mogelijkheden in de keuken. Dit leidde tot een feestelijk vier-gangen diner mét hapjes vooraf.
Voor mij smaakt deze kook-ervaring naar meer en ik neem me voor om vaker geheel plantaardig te gaan koken. Lekker en ook goed voor onze aarde!
In de komende Blogs hoop ik je lekker te maken en te inspireren in deze keuken te duiken.
Graag deel ik je als eerste een veganistisch recept wat afgelopen zaterdag spontaan in mijn keuken is ontstaan.
Linzenpaté met chutney van druif en rode ui
- 1 kopje beluga linzen, gedroogd.
- Stukje kombu (is Zeewier dat je meekookt met je linzen om de verteerbaarheid te verbeteren)
- 2 (verse) blaadjes laurier
- Zout, peper, ½ theelepel nootmuskaat en een mespuntje kruidnagelpoeder
- ¾ kopje walnoten, van te voren even geroosterd.
- Een flinke scheut goede extra Vierge, liefst biologische, olijfolie.
- 1 eetlepel agar-agar, opgelost in de olijfolie of twee eetlepels chiazaad om de paté te laten opstijven.
- Keukenmachine
Voor de Chutney:
- 1 flinke rode ui, in ringen gesneden
- 20 rode druiven, door de helft en ontpit
- Cocosolie om in te bakken
- Balsamico azijn, ca. ½ kopje
- Peper/zout
Bereiding paté:
Kook de beluga linzen in voldoende water met het stukje kombu en laurier goed gaar.
Hak de geroosterde walnoten in de keukenmachine fijn. Verwijder het laurierblad en voeg de linzen toe en laat het geheel draaien tot een prettig fijngehakt mengsel. De Kombu kun je naar smaak mee hakken. Voeg de olijfolie en de hierin opgeloste agar-agar toe. Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en als laatste het kruidnagelpoeder (pas op dat je hier niet te veel van gebruikt). Laat het geheel nog even goed draaien in de machine.
Doe de Paté in een schaaltje en zet in koelkast om op te stijven.
Bereiding Chutney:
Smoor de rode uienringen zachtjes met een snuf zout in de kokosolie. Ik zet hierbij een deksel op de pan. Na 15 minuten blus je de uien af met de Balsamico azijn en voeg je de druiven toe. Warm het geheel nog een paar minuten op en breng op smaak met wat peper en eventueel nog wat zeezout.
Serveertip:
De paté smaakt heerlijk op een geroosterd wat ouder stukje brood of roggebrood. Leg op elk hapje paté een druif en ui. Gebruik een beetje groen van peterselie of verse selderie als smakelijke decoratie. Wanneer je nog wat Goudsbloem in je tuin hebt staan kun je de blaadjes hiervan gebruiken voor een spetterend kleurcontrast.
Korte Cursus over voeding
Wanneer je meer wil weten over de smaak van de Aarde, inspiratie krijgen over seizoens gericht koken én over de Keuken als apotheek, maak ik je attent op de korte cursus de smaak van de Aarde in de Bibliotheek Gouda. Vanaf 6 november drie dinsdagavonden van 20.00-21.30u bied ik een ander perspectief op voeding, laat je proeven en ervaren wat smaken doen en waarom ze zo belangrijk zijn en vertel over voeding en onze gezondheid.
Meer weten en aanmelden via de Bibliotheek Gouda >>>>
Jeanine Kouijzer