
In de lente komt de natuur weer in beweging vanuit zijn winterslaap. Ook de energie in ons krijgt een andere beweging: de Yinne energie van de winter maakt plaats voor de beweging van de Yange energie waardoor we letterlijk en figuurlijk weer meer naar buiten keren. Plannen maken, de boel opruimen en opschudden zijn activiteiten die we van nature in het voorjaar vaak doen.
Om het Yang van de lente, de stroming van de energie die startende is, een handje mee te helpen is het zinvol in de lente weer wat minder te gaan eten en voedsel te eten met een reinigende werking. Vanuit de Chinese voedingsleer wordt geadviseerd om in deze periode zo puur mogelijk te eten en dus zo veel mogelijk on-geraffineerde granen, groeten uit het seizoen, peulvruchten en fruit te consumeren. Gekiemde of rauwe groenten of granen zijn vanwege hun vitale energie in de lente alleen aan te raden wanneer je een krachtige vertering hebt. Kort wokken of blancheren zorgt voor een betere verteerbaarheid van de groenten zonder dat er al te veel vitale energie verloren gaat. Wees in deze periode vooral matig met het eten van verzadigde vetten, dierlijke proteïnes vlees, vis en eieren, kaas, melk, noten, pinda’s, zout of zoute producten (wel zeewier).
MUNGBONEN
In de lente wordt vanuit vanuit de TCG ( Traditionele Chinese Geneeskunde) gebruik van Mungbonen geadviseerd. Deze bonen zijn zeer medicinaal. De smaak is zoet en harmoniserend en zij hebben een reinigende werking op het lichaam (goed voor Lever en Galblaas functie), werken diuretisch en verminderden zwellingen. Ze zijn eerder koelend en stimuleren het Yin ( de vloeistoffen in het lichaam) waardoor het stijgende Yang van de lente gebalanceerd wordt en er niet te veel warmte ontstaat.
Soep van mungbonen is goed voor de huid (ontstekingen en roodheid). Heeft een gunstige werking op “hitte” klachten. Mungbonen-kiemen werken sterk ontgiftend, maar met mate eten.
Stop rauwe gedroogde Mungbonen in een sok en klop hiermee zachtjes op je armen/benen en romp om je lichaam via de huid te helpen ontgiften.
Bereiding van mungbonen:
Week de bonen eerst 12-18 uur. Hierna kunnen de bonen worden gekiemd of worden gekookt, waarna ze verder in een gerecht verwerkt kunnen worden.
Koken van bonen:
Kook alle peulvruchten met een stuk Kombu. Dit zeewier zorgt ervoor dat peulvruchten beter verteerbaar zijn en bovendien voegt kombu extra mineralen toe aan de bonen. Kombu heeft ook een reinigende werking.
Zet de bonen in voldoende water op het vuur, schep het schuim wat ontstaat aan het begin van het kookproces van de bonen af. Kook de bonen voldoende gaar, liever iets te gaar dan onvoldoende gekookt.
Recept: Mungbonen-boekweitpannenkoekjes met groenten vulling:
1,5 kopje gekookte bonen en kookvocht
1 kopje boekweitmeel
2 eieren
water.
Voor vulling: groenten naar eigen smaak, Ras el hanout kruiden en wat Kiemen (bv. alfalfa, tauge)
Pureer de bonen in het kookvocht met de staafmixer, vermeng dit met het boekweitmeel of ander meel. Klop de eieren erdoorheen. Voeg water toe tot dat het de dikte heeft van pannenkoekenbeslag. Bak hiervan de pannenkoeken en houdt ze warm
Roerbak de groenten in kokosolie samen met twee theelepels kruiden.
Serveer het pannenkoekje met wat kiemen.
EET SMAKELIJK!!!!
Jeanine kouijzer