
Rauwe asperges met Japanse dressing.
Nu er nog volop asperges zijn is het dè tijd om ook eens te experimenteren met het witte goud. Zelfs voor mensen die niet zo dol zijn op Asperges is het hieronder beschreven voorgerecht met Umeboshi zeker het proberen waard.
De geneeskrachtige kwaliteit van Asperges is niet gering: ze bevatten enorm veel verschillende vitamines, hebben een hoog ijzergehalte, verschillende mineralen en bevatten bovendien stofjes die een gunstige werking hebben op ontstekingen, arteriosclerose, de juiste cholesterol- en suikerspiegels èn hoge bloeddruk.
In Japan wordt de Umeboshi Pruim ingezet als remedie voor heel veel ziektes en kwaaltjes: in de Macrobiotiek staat hij bekend voor zijn ontzurende en ontstekingsremmende werking in het lichaam (osteoporose en arthrose) bij spijsverteringsklachten zoals brandend maagzuur, voedselallergieën en lever en galblaasproblematiek. Het pruimpje verbeterd de doorbloeding en werkt vitaliserend.
Maar ben je niet zo gericht op gezond zijn, de combinatie van de smaak van de asperge en het
zout-zure umepasta is fantastisch. Door het zuur en het zout worden de rauwe asperges zacht van textuur en van smaak. Verassend anders!
Salade voor 4 personen:
- 8 dunne of 4 dikke asperges, geschild en in sliertjes gesneden (hiervoor kun je een speciaal Julliennesnijder gebruiken)
- 1 appeltje in kleine stukjes
Voor de dressing:
1 thl Ume-pasta (biologische winkel)
2 eetl. Ume-su (soort azijn, biologische winkel)
3 eetlepels honing
4 eetlepels olijfolie
Eventueel 50ml perensap
- ½ eetlepel geroosterde zwart sesamzaad voor garnering en een ½ eetlepel door de dressing.
- Een paar blaadjes fijngesneden citroenmelisse of peterselie.
Meng de julienne gesneden asperges, stukjes appel met de dressing en laat een halfuurtje staan.
Serveer op een bord en garneer de salade met sesamzaad en de verse citroenmelisse of peterselie.
Eet smakelijk!