
Nazomersoep
Ik kreeg prachtige tomaten van een klant in mijn praktijk. De tomatenoogst schijnt goed te zijn dit jaar. De overvloedige zomer weerspiegelt in het prachtige glanzende rood van de tomaten. Je kunt ruiken dat ze zon hebben gehad. Tomaten hebben een typische geur en wanneer ik een tomaat proef brengt de smaak me meteen naar het zuiden van Europa.
De uitzonderlijke zomer laat zien dat er een klimaatverandering gaande is. Mijn buren hadden dit jaar een overvloed aan druiven….stel je eens voor over een paar jaar vinden we het heel normaal om Lokale wijn te drinken!
Ik besluit van de tomaten een heerlijke nazomer soep te maken waarin de smaak van de Aarde wordt gevierd. Ook al zijn de tomaten van zichzelf, zoet wil ik de bataat die ik nog heb liggen erin verwerken.
Uit mijn tuin pluk ik verse Tijm, wilde Marjoraan, Rozemarijn, laurier en een t heerlijk ruikende blad van de Maggie plant. Alleen al de geur van de kruiden zorgen ervoor dat mijn keuken naar soep ruikt.
Ik ben een wat luie kok al zeg ik het zelf. Omdat ik weet dat ik de soep met de staafmixer ga pureren snijd ik de uien, de zoete bataat en de tomaten in grove stukken.
Ik laat de ui als eerste smoren met een flinke schep zout en wat geelwortel. De kruiden vermengen zich met elkaar en wanneer het suiker van de ui los komt los komt, ontsnapt een zoete Oosterse geur uit de pan.
Ik voeg de gesneden tomaten en de bataat toe en zet het geheel onder water. De kruiden die ik heb samengebonden kneus ik nog een keer. Zo komt eerder de smaak ervan in mijn soep. Het duurt gelukkig nog even voordat het etenstijd is. Na 30 minuten voeg ik een blik biologische kokosmelk toe om de smaken te binden en romiger te maken. In de koelkast heb ik nog een restje kikkererwten die mijn soep een extra bite geven.
Nog even proeven! Een snuf zout, wat cayenne peper en nog wat vers gesneden zomeruitjes maken mijn nazomersoep helemaal af.
Krijg de smaak te pakken!
Wat gebeurde er bij het lezen van dit kookverslag? Misschien zag je de tomaten voor je, kon je de uien ruiken of liep het water je zelfs in de mond? En bij het lezen over kikkerwten in de soep? Lekker of juist niet?
Aandacht voor gezonde voeding begint bij het tijd nemen om na te denken over wat je op tafel gaat zetten. Thuis zijn in pure smaken van groenten, kruiden en andere voedingsmiddelen helpt hierbij. Door te bedenken wat je gaat eten en het maken van een boodschappenlijst prikkelen we onze spijsvertering via de mind. Hiermee zetten we onze spijsvertering aan. We proeven en verteren als het ware een beetje voor en dit ondersteunt je de kracht van je vertering.
Cursus in Bibliotheek Gouda
Wil je meer weten over het belang van smaken in onze keuken, het belang van de basissmaak zoet in ons dagelijks voedingspatroon bijvoorbeeld? Hoe de verschillende smaken je vertering kunnen ondersteunen, hoe je met smaken andere smaken naar boven kunt toveren of iets lekkerder kan maken?
Dan nodig ik je graag uit voor minicursus de smaak van de aarde. In het kader van heel Nederland leest verzorg ik drie dinsdagavonden, vanaf 6 november tot en met 20 november, deze cursus voor de openbare bibliotheek Gouda. Voor meer informatie over de inhoud en aanmelden verwijs ik je graag naar de website van de Bibliotheek Gouda. Klik hier >>>
Jeanine Kouijzer