
Troostsoep!
Graag wil ik iets delen wat indirect gaat over de situatie waar we ons op dit moment in bevinden. Omdat ik ook kansen zie… voor ieder persoonlijk en ook, vanuit het grotere geheel gezien, voor de Aarde haar bewoners.
In mijn voedingstherapie praktijk word ik regelmatig geconfronteerd met mijn concurrentie. Nee wees gerust, het gaat niet over een collega-therapeut…. De concurrentie die ik heel regelmatig tegen kwom is meer abstract van aard, iets wat niet echt grijpbaar is, maar wel de veroorzaker van de moeilijkheden die mijn klanten ondervinden in het opvolgen van de voedingsadviezen.
De grote concurrentie om daadwerkelijk van eetgewoonten te veranderen, bewuster te eten is …. TIJD.
Door de hectiek van alle dag, drukke gezinssituatie, een volle agenda is is het niet eenvoudig om over te stappen naar een ander eetpatroon. Duurzame voedselkeuzes en het bereiden en nuttigen van verse volwaardige voeding, betekend veel voor de gezondheid en vitaliteit. De snelheid waarin de wereld draait, het gebrek aan tijd zorgt ervoor dat maaltijden, koken en boodschappen doen in het gedrang komen; het bereiden van een goede maaltijd is in veel gezinnen een sluitpost geworden.
Noodgedwongen hebben we nu meer tijd! Ik zou bijna Yess roepen. Wanneer we het woord Crisis interpreteren met de vertaling keerpunt, kan deze situatie ook tot iets nieuws leiden. Wanneer we ons meer met voedsel verbinden, met de voedingswaarden, waar voeding vandaan komt en hoe we het klaar kunnen maken, ondersteunen we onze gezondheid en vitaliteit èn meteen daarmee ook de gezondheid van de Aarde.
Een gezonde maaltijd bied troost en is helend, geeft rust en harmonie. Goede voeding Aard je! Een met liefde bereide maaltijd is niet alleen voeding voor je lichaam maar ook voor de ziel.
Troostsoep, goed voor de longen!
Omdat soep zo ontzettend lekker kan zijn, verwarmend is, je troost kan bieden, je soep makkelijk kunt meenemen en uitdelen stuur ik je graag ter inspiratie deze Troostsoep.
Een Pastinaakpeersoep die, vanuit de TCM, onze o.a. Long energie ondersteund en door de toevoeging van peer de longen bevochtigen.
Met dank aan Samaya, voormalig klooster in Werkhoven, waar ik deze soep voor het eerst at en die ik thuis naar eigen inzicht heb nagemaakt.
Mocht je nog meer weten over voeding, voedingsleer vanuit de TCM of recepten zoeken, surf dan naar www.keukenapotheek.nl.
Ik wens je veel gezondheid en wijsheid toe.
Eet smakelijk!
Jeanine kouijzer
Troostsoep: Pastinaak-peer
Benodigdheden voor een flinke pan soep (ca. 6 personen)
- 500 gram pastinaak in blokjes
- 1 grote ui fijngesneden
- 1 grote, rijpe peer in blokjes
- 1 theelepel laos gemalen
- 1 Laurierblad, gekneusd
- 2 liter bouillon water of groentebouillon, klik hier voor een vegan bouillon
- Snuf witte peper, nootmuskaat
- Zeezout om verder op smaak te brengen
- Fijngesneden verse keukenkruiden naar eigen smaak.
Bereiding:
Fruit de ui aan in wat boter of (kokos)olie en voeg vervolgens de pastinaak toe en bak 5 min zachtjes mee. Voeg het water of de bouillon toe, de Laos en het laurierblad. Kook het geheel zachtjes 40 minuten. Haal het Laurierblad eruit, voeg de peer toe en pureer de soep met een staafmixer. Voeg wanneer de soep te dik is nog wat extra water of bouillon toe.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Omdat de soep neutraal, wat zoetig van smaak is kun je naar eigen smaak een tuinkruid voor de garnering kiezen.
Jeanine Kouijzer