
Een snelle (ontbijt)soep
Smijt-soep
Bij het maken van een soepje voor het ontbijt kwam de term Smijt-soep weer terug in mijn gedachten..... een makkelijke heldere soep met vers gesneden restjes groente, kliekjes of wat je maar in huis hebt. Italiaans of meer Aziatisch van smaak.
Soep bij het ontbijt? Nee het is geen schrijffout! Volgens de Chinese voedingsleer is het raadzaam om 's ochtends warm te ontbijten, wat ik zelf ook het liefst doe. In de winter maak ik meestal met een granenpap gevuld met een appel en of noten. Wanneer het richting zomer gaat, ontbijt ik liever met een soepje of bak ik wat rijst op met verse groenten.
Warm ontbijten
De reden waarom ik in mijn praktijk een warm ontbijt adviseer is simpel: In de ochtend heeft je systeem brandstof nodig voor het op gang komen van je energiehuishouding. Je lichaamstemperatuur is rond de 37 en je verteringsvuur brandt op hetzelfde lage pitje. Het is dan het meest logisch voeding te nuttigen die je verteringskracht kan.
Over het algemeen geldt, voor de meeste mensen, dat dit voeding moet zijn dat niet te koud is of te zwaar is om te verteren. Ook voeding dat te veel slijm vormend is zorgt ervoor dat het verteringsvuur zwakker wordt (o.a. koemelk en geraffineerde zetmeel/suikers bijvoorbeeld).
In de afgelopen jaren heb ik heel wat mensen geadviseerd om warm te gaan ontbijten. De mensen die dat hebben volgehouden konden unaniem vaststellen dat ze zich energieker voelde, ze overdag minder snoepte en dat de stoelgang verbeterde.
Wellicht is deze smijt-soep een mooi recept om zelf te ervaren wat een warm ontbijt voor jou kan betekenen.
Recept Smijt-soep
Gebruik vooral je fantasie, maak je koelkast leeg.
- Vegan bouillon of misopasta* of zout en peper en lekkere tuinkruiden
- restjes groenten in kleine stukjes gesneden, taugé, champignons, Chinese kool, paksoi, Romana sla...
- Kliekje rijst, noedelen of ander graanproduct van de vorige dag.....
- Soyusaus of Tamarin saus
-Gekookt ei, gebakken ei
Neem ongeveer 250 ml water of bouillon en voeg de groenten toe. Kook het geheel kort, houdt de groenten knapperig. Voeg daarna het restje granen of peulvruchten toe.. een gekookt eitje is ook lekker. Breng de bouillon op smaak met de Misopasta of soyusaus. Chinese kool, Romano sla of paksoi kun je het allerlaatst toevoegen.
*Misopasta: is een gefermenteerd graan of peulvrucht wat je kant en klaar gebruikt. Neem een kleine eetlepel van de pasta en vermeng deze met een aantal eetlepels van de ongezouten bouillon of het kookwater van je groenten tot een vloeibaar papje. Kook de miso niet mee!
En klaar is je ontbijt!
Eet smakelijk!
Jeanine Kouijzer