
Een recept van een geweldige soep die echt lekkerder smaakt wanneer je hem deelt met anderen!
Soep kom!
Ik heb al vaker over soep geschreven en in mijn blog recepten gedeeld. Soep is voor mij comfort food, als ontbijt, lunch of avondmaaltijd! Soep is gemakkelijk samen-eten, gezellig en ongecompliceerd!
Op initiatief van de buurman op de hoek schoven wij een week of wat geleden, samen met een ander stel buren, aan voor een heerlijke kom Harira soep. Op gepaste afstand, buiten in de tuin, deelden we naast soep en brood onze vakantie verhalen. De soep en het samen eten smaakte naar meer en de volgende afspraak staat gepland. Eten moet je toch en het maken van een soepje is gemakkelijk te maken!
Hooikist
Zeker wanneer je gebruik maakt van een slowcooker….. ik bedoel dan niet een elektrisch apparaat, maar eerder de ouderwetse hooikist. Omdat ik die niet had heb ik mijn Slowy Joeye gemaakt, een soort hooi-tas gevuld met schapenwol en gemaakt van oude spijkerbroek en een hoeslaken. Zie foto!
Maar ik had ook mijn soeppan in een paar kussens kunnen verpakken of weg kunnen zetten in mijn bed!
In een gietijzeren pan blijft voedsel in de slowy Joeye ongelooflijk lang warm. Na 5 uur geeft mijn thermometer nog 68 graden aan.
Dubbel duurzaam
De voordelen van slow-cooking in een ouderwetse hooikist, of in mijn geval de Slowy Joeye, zijn enorm:
- Producten behouden beter hun smaak. Het eten eruit is heerlijk!
- Door de manier van garen (lage temperaturen) blijven alle voedingsstoffen in de pan.
- De sappen van bijvoorbeeld vlees gaan niet verloren en trekken volledig in het vlees.
- Voeding blijft bite houden doordat het voedsel niet kapot gekookt of gebakken wordt.
- Je gebruikt geen toegevoegd vet, alleen het van nature aanwezige vet in bijvoorbeeld vlees.
- Spaarzaam in gebruik gas/electra
- Van te voren kun je eten klaar maken en je hebt er geen omkijken meer naar.
- Mijn Slowy is gemaakt van hergebruikt textiel en Nederlandse schapenwol...Dubbel duurzaam!
Het etentje van onze burengroepje “Soep Kom” inspireerde me voor het maken van een eigen versie vegetarische Harira soep. In een Harira soep wordt Harissa gebruikt. Een mix met kruiden waarvan de inhoud op internet behoorlijk varieert. In dit recept mijn eigen samenstelling.
Hopelijk voel je je hiermee uitgenodigd om met ook eens in jouw buurt te roepen: “Soep, Kom!”
Harira soep voor 4 personen:
INGREDIËNTEN
1 flinke gesnipperde ui
1 paprika in kleine blokjes
2 stengels fijngesneden bleekselderij
1 winterpeen in blokjes
1 zoete aardappel in kleine blokjes
120 gr tomatenpuree
350 gr. gele linzen, gekookt
350 gr. kikkererwten, gekookt (hoe koken peulvruchten? In mijn blog over erwtensoep light staat waardevolle informatie klik hier>>> )
1 liter water
Korianderblad of peterselie voor garnering
Scheutje yoghurt als extra
Kruidenmix:
1 thl gemalen koriander
1 thl gemalen karwij
1 thl paprikapoeder
½ thl gerookte paprikapoeder
1 thl cayennepeper
3 thl zout
Aan de slag:
Bak het uitje glazig en voeg hierbij de andere groenten toe. Bak het geheel kort en voeg de kruiden, het water en de tomatenpuree toe. Breng aan de kook en voeg de peulvruchten toe. Doe de deksel op de pan en breng weer aan de kook. Zorg ervoor dat alles goed doorwarmt. De deksel moet ook goed warm zijn.
Zet dan de soep in zijn nestje weg! (je stapel kussens, bed of hooikist) Verpak de pan voor de zekerheid in een handdoek!
Laat de soep minimaal 3 uur trekken. Langer mag ook....Wanneer je rundvleesstukjes toevoegt is het nodig zo ie zo langer te slowcooken.
Niet spieken, heb geduld en wacht met kijken om te veel afkoelen te voorkomen.
Serveer de soep met wat koriander of peterselie, een scheutje yogurt is ook heerlijk!
Een gezellig gezamenlijk eet smakelijk!
Jeanine Kouijzer