Metaal

 

Een naar buiten gerichte geest blijft altijd hunkeren. Een naar binnen gerichte geest vindt rust en stilte.
(Deng Ming-Dao)

De herfst resoneert met het element Metaal. Het jaargetijde waarin de energie van overvloedig naar binnen gaat: het moment is aangebroken om je voor te bereiden op de stilte van de winter.

De Herfst is het jaargetijde waarin het tijd is om te structureren en los te laten wat onbelangrijk voor je is. Focussen op je innerlijke waarheid maakt onderdeel uit van dit element. De emotie die bij het element hoort is verdriet wat het loslaten ondersteund.

De orgaansystemen van de Longen en van de Dikke darm zijn verbonden met het element Metaal.  De Long zet Qi van de buitenlucht om in bruikbare Qi voor het lichaam. Het Metaal element scheidt voor ons, zowel fysiek als lichamelijk, wat we nodig hebben van dat wat we niet nodig hebben. De longenergie is verbonden met onze huid wat onze lichamelijke begrenzing vormt. Op fysiek en geestelijk gebied geeft het element structuur en begrenzing.

Oorzaak van verminderde Metaal energie zijn o.a. langdurig verdriet, verkeerd dieet en lifestyle waarbij onvoldoende beweging, dampvormende voeding en stress.

 

Voeding in de Herfst

Met de bereiding van voeding in de herfst moeten we rekening houden met de overvloedige, maar naar binnen kerende energie. Met de keuze van voeding kunnen we dit proces van naar binnen gaan ondersteunen door toevoegen van adstringerend en wat meer hartige ingrediënten. Aanpassing van de kook technieken is raadzaam: Pas een meer verwarmende manier van bereiden toe zoals sudderen en stoven. Een meer gefocuste bereiding door langer te koken op een lager vuur: slow-cooking van eenpansgerechten bijvoorbeeld.

Omdat de Long energie alvast aan te zetten gebruiken we kruidig ruikende specerijen die de spijsvertering stimuleren.

Aan het begin van de herfstperiode kunnen we het naar binnen gaan van de energie stimuleren door meer zure producten toe te voegen.  Naar mate de herfst vordert voegen we meer zouten en bittere smaken toe.

Voeding wat in het seizoen geoogst kan worden heeft van nature de energie die past bij het element.

 

Voor meer informatie lees de reader DE SMAAK VAN DE HERFST
klik hier>>>>