
Heel voorzichtig kun je het buiten al voelen en waarnemen. Het wordt langer licht, sommige bomen beginnen hun bloesem te laten zien en in mijn tuin komen de sneeuwklokjes en narcissen al omhoog: Het voorjaar dient zich aan! Vanzelfsprekend betekent dit een aanpassing in ons voedingspatroon van wat zwaardere kost naar lichter verteerbare, vitale en wat meer reinigende voeding. Immers het voorjaar staat voor een nieuw begin waarbij de frisse kleuren van de natuur en het zingen van de vogels ons energie geven en de zin ontstaat om er weer op uit te gaan en plannen te maken.
Om ons lijf een extra boost te geven in de lente eet ik graag Waterkers, een eeuwenoude groente die al in de tijd van de Romeinen bekend stond om zijn helende werking. Je zou het tegenwoordig een superfood kunnen noemen. De smaak van waterkers is uniek en licht peperig en het bevat enorm veel mineralen en o.a. vitamine C en A, een vitamine die belangrijk is voor onze weerstand, werking van de ogen en een gezonde huid. Volgens de literatuur werkt de groente sterk ontgiftend.
Met waterkers kun je alle kanten op; je kunt het kort roerbakken, er een stamppot van maken of verwenden in een salade. In onderstaand recept wordt de waterkers in een heerlijke lichte en makkelijk te bereiden maaltijdsoep gebruikt.
Oosterse soep met Waterkers
Voor 4 personen
- 1-1.5 liter groentebouillon.
- 150 gram waterkers (natuurvoeding winkel).
- 1 Spaanse peper, fijngesneden
- 1 rode paprika in dunne reepjes gesneden.
- 150 gram shiitake paddenstoelen in dunne plakjes.
- 1 prei fijngesneden.
- 1-2 teentjes knoflook fijngehakt.
- 250 gram rijstnoedels.
- Theelepel kurkuma poeder.
- (Kokos)olie om in te bakken.
- scheutje Shoyu (Japanse soja saus).
Fruit de knoflooklook en de Spaanse peper zachtjes in een wok of grote pan. Voeg hierbij de prei, Shiitake, de reepjes paprika en Kurkuma en wok nog eens 5 minuten op laag vuur. Voeg de groentebouillon toe. Kook de rijst noedels en verdeel over 4 diepe kommen. Giet hierover de bouillon met de gebakken groenten en serveer de soep met een flinke dot Waterkers.
Als extra smaakmaker kun je een scheutje Shoyu toevoegen
Eet smakelijk!